Wat is een gezond vetpercentage

Het vetpercentage bepaalt in grote mate hoe gezond je bent en hoeveel (of weinig) gezondheidsrisico’s je loopt. Bepaalde ziekten of aandoeningen worden versterkt door de hoeveelheid vet in iemands lichaam. Vooral de plaats waar het vet zit, bepaalt in grote mate hoe ongezond je bent. Daarom moet je bij de huidplooimeting om het vetpercentage te bepalen ook op vier plaatsen meten en niet slechts op ëën.

Er bestaan maatstaven voor een gezond vetpercentage. Het percentage verschilt per geslacht (man/vrouw) en leeftijdsgroep. Gemiddeld is een vetpercentage van tussen de 15% en 25% gezond te noemen. Vrouwen hebben een hoger vetpercentage dan mannen. Voor mannen geldt gemiddeld een vetpercentage van 18% tot 25%, voor vrouwen 25% tot 31%. Dit is echter onder te verdelen in leeftijdsgroepen.

Voor mannen in de leeftijd van 17 tot en met 29 jaar geldt een gezond vetpercentage van 10% tot 15%. Voor vrouwen in dezelfde leeftijd is dat een percentage tussen de 20% en 25%. Voor mannen tussen de 30 tot en met 39 jaar is een vetpercentage van 15% tot 17,5% gezond. Voor vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep is dat 25% tot 27,5%. Voor mannen boven de 40 jaar geldt een gemiddeld gezond vetpercentage van 20%, voor vrouwen boven de 40 jaar 30%.

Er bestaan voor de leeftijdsgroep van 40 jaar en ouder nog specifiekere percentages. Zo is het voor mannen van 40 tot en met 59 jaar tussen de 11% en 22%, voor vrouwen in die leeftijd 23% tot 34%. Voor mannen van 60 tot en met 79 jaar is een vetpercentage van 13% tot 25% goed, voor vrouwen in die leeftijdsgroep 24% tot 36%.

Alles onder en boven de gemelde vetpercentages is te laag of te hoog en brengt mogelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Of er ook echt een gezondheidsrisico is kan alleen een dokter bepalen. Maak je je zorgen over je vetpercentage raadpleeg dan eerst je huisarts voordat je zelf maatregelen neemt. De huisarts kan je adviseren hoe je aan je vetpercentage moet werken en of het wel echt nodig is.

Posted in Vetpercentage meten